Efter videon följer ett problem som du kan lösa för att testa att du tillgodogjort dig innehållet.
Problem:
Använd ekvivalensen \[y=f(x) \Leftrightarrow x=f^{-1}(y)\] för att beräkna inversen till funktionen \[f(x)=x^3+1.\]Notera att den $n$te roten av $x$ anges $x^{1/n}$.
Svar:
\[y=x^3+1\Leftrightarrow y-1=x^3\Leftrightarrow x=(y-1)^{1/3}.\]Vi kan nu läsa av att $f^{-1}(y)=(y-1)^{1/3}$ eller, om vi i enlighet med de vanliga konventionrna betecknar den oberoende variabeln med $x$, \[f^{-1}(x)=(x-1)^{1/3}.\] Notera att värde- och definitionsängder för $f$ och $f^{-1}$ i detta fallet är $\mathbb R$.
Maila för handledning.
Hur upplevde du problemet?
Svårighet:
Relevans:
Svårighet:
Relevans: